לפני הכל, מה זה דיאטה בכלל ?
לי באופן אישי יש בעיה עם האופן שאליו מתייחסים למילה.
ברוב המקרים מתייחסים לדיאטה לתקופה חד פעמית בה משנים את הרגלי התזונה שלנו מ0 ל100.
בין אם זה הגבלות תזונתיות קיצוניות, מניעת אכילה של אב מזון ספציפי, בשילוב אירובי בכמות לא פופורציונלית ומאפשרת התמדה למשך זמן.
"דיאטה" היא ממש לא הדבר שאתם רגילים לחשוב, הדבר עליו דיברתי הוא בזבוז זמן כי לאחר מכן ב90% מהמקרים, המצב חוזר לקדמותו עם ריבית של כמה קילוגרמים ויחסים פחות טובים עם אוכל ודימוי גוף.
דיאטה כפי שהיא באמת זה תהליך שבו אנו משנים את הרכב הגוף שלנו באמצעות עמידה על מאזן קלורי וערכי תזונה שמשתנים בהתאם להתקדמות הגוף, ואם עושים זאת חכם , לא חייב להימנע לחלוטין בדיאטה מדברים שאוהבים, הכל עניין של איזון.
וכשמגיעים ליעד שרצינו מציבים מטרות וצוברים כלים שיעזרו לנו לשמור על החיטוב , או להציב יעד חדש בהתאם לרצון של המתאמן.
אז למה צריך או לא צריך הפסקה מדיאטה ?
במהלך דיאטה ותהליך תזונתי שבו נמצאים בגרעון קלורי למשך תקופה ( בהנחה ועומדים בהנחיות ) הגוף חווה מספר דברים.
ככל שהמשקל נמך, המאזן הקלורי יורד וכמות האירובי גדלה בהדרגה – הורמוני הרעב עולים, האנרגיה פוחתת, משקלי עבודה במכון נמצאים בשימור ולפעמים יורדים גם.
ובנוסף לכך, קצב חילוף החומרים שלנו במנוחה בשלב זה בדיאטה קטן.
גורמים אלו הם דברים שנרצה לשמור עליהם תקינים כמה שרק הגוף מאפשר גם במהלך הדיאטה והחיטוב כדי להגיע לתוצאה יוצאת דופן ושתספק אותנו.
כדי למזער את גורמים אלו ניתן לעשות את הדיאטה והחיטוב בשתי צורות
צורה 1 : חיטוב ודיאטה רציפה
בצורה הזו ניקח מספר שבועות מסויים בו נהיה על מאזן קלורי שלילי באופן רציף.
ונשנה את כמות הגרעון הקלורי בהתאם לירידה במשקל ובהיקפים ובנראות.
עד למצב בדיאטה בו הגענו למטרה שאליה כיוונו בתחילת התקופת חיטוב.
יתרונות של ניהול הדיאטה בצורה זו :
- זמן מהיר יותר להגיע לתוצאה הספציפית לאותה דיאטה
וזהו האמת, וגם לרוב התוצאה ככה לא תחזיק מעמד מניסיוני האישי ומהמחקרים שיצאו בעקבות הנושא.
צורה 2 : ימי העמסת פחמימות והפסקה מדיאטה בזמן החיטוב
בצורה זו ניקח מספר שבועות גדול יותר מהצורה הראשונה.
נבצע בדיאטה ימים מסוימים שמכוונים מראש להיות במאזן קלורי גבוה יותר ( בדגש על פחמימה )
שבממוצע של הימים כולל הגבוהים קלורית והנמוכים קלורית, נגיע למאזן שרצינו.
אפשר לבצע ימים כאלה עם תכנון מראש כחלק מהאסטרטגיה של הדיאטה ( ימים גבוהים בימי הולדת או חגים למשל ) , או שאפשר בספונטניות לפי איך שהגוף מגיב אם הוא צריך את הבוסט המדובר.
- התמדה טובה יותר ונוכחות באירועים בחיינו.
בעזרת הימים הגבוהים יהיה אפשר לשחרר כשצריך כדי ליצור איזון טוב וככה נעשה כל פעולה באימונים ובתזונה טוב יותר בהמשך.
- שיפור ושמירה על ביצועים טובים יותר בחדר כושר שזה אלמנט לא פחות חשוב מהדיאטה עצמה.
- איזון קצב חילוף החומרים ביחס לדיאטה רציפה.
המוח וגוף האדם לא טיפשים, הם לא אוהבים להתחטב ולרדת במשקל וינסו לעשות הכל כדי לחזור למצב המוכר יותר.
לשם כך הגוף, במנגנון הישרדותי ככל שהקלוריות והמשקל ירדו והאירובי יעלה הוא יוציא פחות אנרגיה על כל פעולה בסיסית.
בדיאטות קיצוניות ו"גישת שחור או לבן" שרוב האוכלוסייה עושה, מה שקורה בפועל שקצב חילוף החומרים נפגע משמעותית והם עושים את הניסיונות האלה למשך שנים.
וכתוצאה מכך, אם הם ירצו לרדת במשקל ולהתחטב שוב , הם יצטרכו לעשות את זה על מעט מאוד אוכל.
מחקרים מראים שדיאטה עם הפסקות פחות פוגעת בקצב חילוף החומרים לעומת דיאטה רציפה וקצרה.
הדעה שלי והאם אני עושה לאנשים הפסקה מדיאטה ?
הדעה שלי תמיד תהיה שהדרך הארוכה ביותר, היא הדרך הקצרה ביותר.
הפסקה מדיאטה מראה לנו גם מהניסיון וגם מהמחקר אינספור יתרונות על פני דיאטה רציפה.
יתר על כן , אני אישית משוכנע שאדם שרוצה דיאטה כמה שיותר מהר, הוא גם האדם שיפסיק אחרי שהגיע לתוצאה ויחזור להרגלים ישנים וגוף במצב אפילו גרוע יותר מקודם.
האדם שאוהב ללכת, יגיע יותר רחוק מאדם שרק מחכה ליעד.
בנוסף לזאת, מבחן התוצאה מראה שכדי להגיע לתוצאה מעולה כולנו צריכים הפסקה מדיאטה במהלכה.
ב2024 יש הרבה לחץ נפשי על כל אחד ואחת מאיתנו בעיקר במדינת ישראל.
עם החיטוב והדיאטה הגוף נוטה לצבור תשישות יותר מאשר פעם, ולרוב שם נופלים.
כדי לבצע הפסקה מדיאטה בצורה שתעבוד ביעילות ההמלצה שלי היא תמיד תהיה ללכת לאיש מקצוע שנותן תחושת ביטחון בנושא.
בתוכנית הליווי שלי, אני מראש מתכנן את דרך הפעולה שלי עם כל לקוח בפן האישי, ברגע שהוא מגיע אליי.
מנתח אותו ומבין כיצד יהיה חכם יותר להמריא למעלה, ותוך כדי מייעל את הדרך לפי דפוס ההתנהגות של הגוף שלו בהתאם להנחיות שנתתי לו.